24.02.2012

Dünyanın Ağaçta Yetişen En Büyük Meyvesi

 Jackfruit
 

Sıcak ve yılın her döneminde yağışlı bölgelerde iyi gelişen ağacın yemişleri bir basketbol topu büyüklüğü ile dünyanın en büyük meyvesi. Bir gıda maddesi olan meyve aynı zamanda şifa kaynağı...


 









Meyve ağırlığı anavatanı olan Hindistan'da 45 kg'a ulaşırken, diğer bir yetişme alanı olan Florida'da (ABD) ise 15 kg kadardır. Aşırı iri meyveler iyi bir gıda stoğu olarak görülmektedir. Meyvenin büyüklüğü 90 cm'ye kadar ulaşabilmektedir. Kerestesi müzik aletleri, mobilya, gemi direği yapımı gibi çok değişik amaçlarla kullanılmaktadır.






Meyvenin şekli ve büyüklüğü çok değişkendir. Meyve küresel, oval veya oblong (uzun silindir) şeklinde olabilir. Meyvenin en dışında yeşil renkte, dikenimsi ve etli bir kabuk bulunur. Yeşil kabuğunun altında kahverengi, pürüzsüz sert bir kabuk mevcuttur.













Meyvenin yenilen kısmı tohumlarıdır. Bu tohumlar sert kabuk içerisinde genellikle küçük meyvelerde üçü meyvenin sağ tarafında üçü de meyvenin sol tarafında olmak üzere her biri iri bir patates büyüklüğündedir. Büyük meyvelerde tohum miktarı daha da fazla olabilmektedir.











Tohumlar patates gibi pişirilerek yenmektedir. Muz ile ananas arası bir tadı vardır. Odun ateşinde tohumların kızartması çok tercih edilmektedir. Hindistan da patates, vb. gibi sebzelerle acılı yemeği (curry) yapılmaktadır. Meyve salatalarında kullanılmakta, dondurma ve krema ile birlikte de servis edilmektedir. Alıntı

Hiç yorum yok:

Bunlarda İlginizi Çekebilir

Blog Widget by LinkWithin