15.10.2008

Armudun Faydaları

Gülgillerden; çiçekleri beyaz bir ağacın meyvesidir. Armut; suluca yumuşak tatlı ve küçük çekirdeklidir. Rengi sarı ile yeşil arasında değişir. Ankara, Mustabey, Çengel, Kumla,
Bey olmak üzere birçok çeşidi vardır.

Kullanıldığı yerler:
Böbreklerin düzenli çalışmasını sağlar. İdrarı bollaştırır. Böbrek kum ve taşlarının dökülmesine yardım eder. Yüksek tansiyonu düşürür. Kanı temizler bütün salgı bezlerinin normal çalışmasını sağlar. Kansızlığı giderir, kabızlığı önler. Sinirleri yatıştırır. Zihni yorgunluğu giderir. Susuzluğu keser. Tükürük ifrazatını artırır. Hamilelerin kusmalarını azaltır. Hazımsızlığı giderir. Mafsal kireçlenmesi, nikris ve romatizmada faydalıdır. Şeker hastaları da yiyebilir. Midesi zayıf olanların kompostosunu içmeleri tavsiye edilir. Yemeklerden önce yenecek olursa daha faydalı olur.
Ağza serinlik veren armut vitamin yönünden de çok zengindir. Armutta A,B bir ve B iki, PP ve C 3% vitaminleri, bundan başka, meyve şekerleri, karbonhidratlar, bitkisel yağ, selüloz ve tanin bulunur. Bu değerli meyve, madensel tuzlar yönünden çok zengin olduğu için, organizmanın madensel tuz gereksinimini karşılar.

Fransızların ünlü doğa bilimcisi Maurice Messegue armudun meziyetlerini şöyle över: "Tarihin çok eski çağlarından beri bilinen armut, güneş ışınlarıyla okşanıp yetişen eşi enderi bulunmaz, çok yararlı bir meyvedir. Hoş kokuludur, iç açıcı ve serinleticidir. Armut yiyenler kızgın çöl güneşinin altında bile susuzluk duymazlar. Vitamin yönünden zengindir.

Yararları:
• Kanı zehirlerden temizler ve idrar söktürür.
• Sindirimi kolaylaştırır, mideye güç verir.
• Nezlenin çabuk iyileşmesini sağlar.
• Çarpıntıyı keser.
• Bağırsakları yumuşatır.
• Serinlik verir.

Sinirleri Yatıştırır:
Armudun özelliklerinden biri de sinirleri yatıştırmasıdır. Meyve bu özelliğini içinde bol miktarda bulunan (B) vitaminlerinden alır. Gergin sinirleri yatıştırır ve zihin yorgunluklarını giderir.

Cildi Güzelleştirir:
Çevre kirliliğinin porsuttuğu ciltleri besler. Yaşlanmış ciltlere pırıl pırıl bir görünüm kazandırır, teni gerginleştirerek kadını güzelleştirir ve gençleştirir.

Nasıl Alacaksınız?
Armudun yeşili ham, olgunu sarıdır. San renklileri tercih edin. Üstünde siyah lekeler varsa ve fazla yumuşaksa bu, armudun çürümeye yüz tuttuğunu gösterir.

Nasıl Yiyeceksiniz?
Böbreklerde kum yaptığı için fazlası zararlıdır.

Hiç yorum yok:

Bunlarda İlginizi Çekebilir

Blog Widget by LinkWithin