- Kamkat, Turunçgiller içinde küçük mücevher olarak adlandırılır. Anavatanının Çin olduğuna inanılır.
- Kamkat Çincede altın portakal manasına gelir "gold orange".
- Dünyada kabuğu ile beraber yenilen tek narenciye çeşididir.
- Evlerde, salonlarda, balkonlarda yetiştirilebilen belki de tek meyve ağacı kamkatdır. Minyatür portakal olarak da bilinen kamkat, hem vitamin kaynağı hem de süs bitkisi olarak 5 yıldızlı otellerin iç mekan düzenlemesinde peyzaj malzemesi olarakda kullanılmaktadır.
- Batı dünyası ile tanışması 19.yüzyıl ortalarında olmuştur.
- Dünya da, Çin, Japonya, Amerika, Porto Riko, Guatemala, Kolombiya, Brezilya ve Güney Hindistan da yetişir. Ülkemizin çeşitli bölgelerinde yetiştirilmeye çalışıldıysa en iyi meyve oluşumu Rize ilinde sağlanmıştır.
- Rize'ye 50-60 yıl önce Batum'dan gelmiş olan Kamkat uzun zaman nasıl değerlendirileceği bilinememiştir.
- Ülkemize Japonya dan gelen meyveleri, İstanbul -Bursa gibi büyük şehirlerimizin marketlerinde yüksek fiyatla satışa sunulmuş değeri ve özellikleri bilinmediğinden talep görmemiştir.
Nasıl Kullanılır?
- Kamkat genelde taze meyve olarak kabuğu ile birlikte yenilir.
- C vitamini bakımından zengindir.
- Kabuğu ile beraber yenildiğinde gribal enfeksiyonları önlemede önemli rol oynamaktadır.
- Tansiyonu ve kolestrolü düşürür.
- Reçel ve marmelatı yapılır, çok değişik bir aroması vardır.
- Meyve suyu ve sos olarak kullanılır.
- Dünya'nın en pahalı restaurantlarında tatlı ve salatalarda en gözde yeri alır.
- Meyve kısmı asitli, kabuk kısmı tatlı olan kamkatın aroması, yağlı yemeklerde çok iyi uyum sağlar.Kaynak
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder