30.05.2008

Pepino



Pepino Bir çalı türünün meyvesidir. Bu meyveye ''armut kavunu'' 'da denir. Güney Amerika ya özgüdür. Görünümü ve tadı kavuna benzer. Bazı çeşitleri ağızda sabunumsu bir tat bırakır.Alıntı

Pepino Nedir?

Ana vatanı Güney Amerika ülkelerinden Peru olduğu bilinen pepino; kavun aromalı, meyve eti sulu ve ince kabuklu olup meyveleri partenokarpik oluştuğundan meyve içerisinde tohum bulunmamakta ve meyvesi tümüyle yenilebilmektedir.



Dünyada üretimi yapılan başlıca pepino çeşitleri Schmidt, Kawi, Suma, Asca, Lincoln, Gold, Golden Litestipe, Miski, ve Comeraya’dır.Ülkemizde üretimi yapılan pepino, Miski çeşitidir.Doğal ortamda çok yıllık üretim şansına sahip olduğu halde, ekonomik anlamda tek yıllık üretim tercih edilmektedir.Meyve ağırlığı 40-50 gramdan 1300 grama kadar çıkabilmektedir. Genellikle 150-600 gram arasındadır.


Pepinonun Besin Değeri

Kabuğu soyularak tüketimi yapılan pepinonun besin içeriği aşağıdaki gibidir.
Besinin Adı Değeri

Suda çözünebilen Kuru Madde %5,6
Suda Çözülebilir Şeker 5,7 gr.

Protein %0,1-0,4
Yağ %0,1

Hemiselilöz %0,5
Titre Edilebilir Asit (Sitrik Asit) %0,04-0,10

Vitamin C 112 mg
Potasyum 111 mg

Kalsiyum 13 mg
Fosfor 13 mg

Sodyum 2,6 mg
Magnezyum 3,1 mg

Klor 1,1 mg





Pepinonun Tüketimi

Pepinonun meyveleri taze olarak tüketildiği gibi dondurma ile birlikte ve karışık meyve salatalarında garnitür olarak kullanılmaktadır. Pepino bazı ülkelerde süs bitkisi olarak da değerlendirilmektedir.
Mehmet Özdemir

Hiç yorum yok:

Bunlarda İlginizi Çekebilir

Blog Widget by LinkWithin