Turunç la portakalın görünüşte çok fark yok (soldaki benekli turunç) ele alınca dikkatli bakınca ayırt edebiliyorsun, kabukları da daha kalın.
Faydalarını da merak edip aradım aşağıda.
Faydaları:
1-Suyu temizlik maddesi olarak kullanılır. Kabuğun iç kısmından reçel yapılır.
2-Turunçtan yapılan şurup, mide yanmalarına karşı faydalıdır. Kalbi kuvvetlendirir, serinletir.
3-İştahı açma özelliğine sahip, aynı zamanda susuzluğu giderir.
4-Safra, ishal ve kusmayı keser. Çarpıntıyı önler, üzüntü ve sıkıntıyı giderir.
5-Turuncun kokusu veba sağlığını önler ve havanın temizlenmesini sağlar.
6-Fazla alınmamak kaydı ile şeker hastalığına faydalıdır.
7-Safradan mutevellit kalp çarpıntısını telkin eder. Şerbeti (suyu) içilirse mideyi temizler ve iştah açar.
8-Turuncun çekirdeği, kabuğu, yaprağı ve çiçeği insana hararet verir.
9-Çekirdeğin Panzehir özelliği vardır. İki miskal (yaklaşık)
10-Turunçtan eğer iki miskal şurup yapılıp içilirse bütün zehirlenmelere karşı yararlı olur.
11-Sarı kabuğun turunç macunu yapılır. Macun kulunç ağrısına karşı iyi gelir, Şehveti kuvvetlendirir.
Yan etkisi: Turunç suyu sinirlere ve nefes darlığına iyi sayılmaz. Fazlası böbrekleri rahatsız edebilir.Tamamı
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder